mekanism.ro

Sediu Camera Notarilor Publici BH-SM

locatie: Oradea
program: Administrativ / Office
suprafata: 1200 mp
status:
colaboratori:
concept:

Am incercat sa aflam mai multe despre meseria notarului, ce este ea , cum a aparut, cui serveste si importanta ei in istorie si spatiul public. Fiind vorba despre Camera Notarilor Bihor-Satu Mare ne-am concentrat atentia asupra notariatului ,in special in Transilvania. 
Inca din antichitate, rolul breslei a fost de a nota sau inscrie informatii relevante despre anumite fapte. 
Prima intrebare la care am cautat raspuns a fost : Ce inseamna a “Nota” ? De ce este important ?
Notarile sau inscrisurile de orice fel sunt primele forme de stocare si transmitere ale unor informatii sau date catre generatiile viitoare. Cel mai vechi artefact inscriptionat din Romania dateaza din secolul 11 i.c. si a fost descoperit la Cuina Turcului. Simbolurile de pe acesta, 5 unghiuri orientate de Jos in Sus si 4 unghiuri orientate de Sus in Jos creaza o formidabila structura romboidala care continua in ambele parti in forma de coloana. Se pare ca acest construct romanellian reprezinta simbolic misterul nasterii omului sau relatia omului cu Divinitatea Suprema. Oricum ar fi el interpretat , este clar faptul ca el stocheaza si trasmite o informatie. O informatie NOTATA si INSCRISA pentru generatiile viitoare. 
Datorita existentei acestor notari, chiar arhivari de informatie, acestea au putut fi preluate mai tarziu sub diferite forme si reinterpretate in motivele sculptate in diferite obiecte de arta sau brodate pe costumele traditionale romanesti. Fiecare insemn releva un mesaj , o identitate sau apartenenta , o pozitie sociala sau o poveste. Rombul si imbinarea de romburi in coloane este cel mai des intalnit in aceste motive traditionale. Exact ca in cazul artefactului de la Cuina Turcului rombul uneste omul cu Divinitatea. Pornind de la aceasta simbolistica si importanta ei in transmiterea si notarea informatiei am considerat importanta transpunerea ei in proiectul nostru.
Prima insertie de motive geometrice inspirate din aceste insemne am facut-o in zona de “Arhiva” a proiectului. Aceasta este zona de plecare , originea conceptului nostru. De la trecut la prezent , de la vechi la contemporan. Trecand mai departe la corpul administrativ ajungem la acceptiunea moderna a institutiei notariale in tara noastra. Dupa cum se stie notiunea de “notar” sau “act notarial” nu apare inscrisa in documente decat tarziu in evul mediu si doar in Transilvania. Cele 4 regiuni care beneficiau de centre notariale erau Clujul- prin Cluj Napoca , Bihorul –prin Oradea , Mures – prin Tg. Mures si Alba – prin Alba Iulia. Am luat in considerare aceste 4 regiuni importante pentru istoria notariatului din Transilvania si le-am reprezentat in proiectul nostru prin 4 coloane placate cu lemn ,indreptate catre curtea principala . Fiecare coloana reprezinta o regiune din cele 4. Un omagiu adus istoriei notariatului.
Aceasta trecere expusa simbolic in volumetrie , de la vechi –(arhiva cu simboluri antice) trecand prin timp – (corpul administrativ cu cele 4 coloane ) ne aduce in prezent (la intrarea in sediu ) . 
Cautand sa conturam notarul din zilele noastre , sa gasim acele elemente care il definesc ca profesionist am descoperit ca meseria de notar are la baza 4 atribute : DILIGENTA , PUNCTUALITATE , CONSTIINTA si NEPARTINIRE. 
Cele 4 atribute sunt relevate vizual pe fatada cladirii prin 4 piloni din lemn, acestia devenind parte integranta a fatadei cladirii. 
Tribut ,adus celor doua judete care compun Camera Notariala Oradea am decis ca acesti 4 piloni de la intrare sa fie sculptati cu simboluri si semne traditionale reprezentative pentru cele doua judete. Pentru Bihor probabil cea mai reprezentativa zona fiind tara Beiusului iar pentru Satu Mare tara Oasului. 
Materialele propuse pentru cladiri , cel putin ca si identitate vizuala – placajele din piatra si lemn, tamplariile din lemn de culoare inchisa, finisajele albe sau mieriu– sunt preluate din arhitectura traditionala gasita in cele doua judete .